We besteden meer aandacht aan het bestrijden van overgewicht, bewegingsarmoede, alcohol- en drugsgebruik en sociaal isolement. Dit doen we samen met zorginstanties, onderwijs, (sport)verenigingen en ondernemers (horeca). Met hen zetten we een netwerk op dat probeert het gedrag van onze inwoners te veranderen en inzet op preventie. Wij gaan er vanuit, dat onze inwoners elkaar ook kunnen en willen helpen en ondersteunen.
We werken met de GGD West-Brabant aan een bruikbaar dashboard met gegevens over de gezondheid in onze gemeente. Dit dashboard is in eerste aanleg bedoeld voor intern gebruik en stelt ons in staat om passende interventies en maatregelen voor te stellen. Zoals voor het opstellen van een nieuw alcoholpreventie- en handhavingsplan.
We verlenen medewerking aan de Stichting Hartveilig Etten-Leur om eind 2019 te beschikken over een dekkend netwerk van AED's gebaseerd op het principe van de zes minutenzone. Deze stichting verzorgt ook de (ver)plaatsing van de gemeentelijke AED's.
We werken aan de actualisatie van een Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP). Dit plan vormt de basis voor een (nieuw) meerjarenprogramma voor het onderhoud, beheer en aanpassing van het rioolstelsel en de vaststelling van nieuwe tarieven voor de rioolheffing.
We starten samen met onze partners met de verbetering van de waterhuishouding op het bedrijventerrein 'Vosdonk'.
We onderzoeken samen met onze inwoners of het huidige systeem voor de huishoudelijke afvalscheiding voldoet of om aanpassing vraagt. De landelijke richtlijnen om afvalstromen beter te scheiden en te beperken dienen daarbij als uitgangspunt. Aan de hand van het besluit over het systeem besteden we de afvalinzameling opnieuw aan en stellen we nieuwe tarieven vast. We voeren eventuele aanpassingen in 2020 door. We zetten het huidige programma voor preventie en toezicht op zwerfafval en illegaal storten voort.
We werken aan de 'Routekaart klimaatneutraal Etten-Leur'. Hierin staat wat nodig is om Etten-Leur uiterlijk in 2050 klimaat-/CO2 neutraal te maken en welke stappen hiervoor moeten worden ondernomen. We stellen in overleg met partners een warmtetransitieplan voor de gehele gemeente op. Dit plan is vóór 2021 gereed. In dit plan is de volgorde voor het aardgasvrij maken van de wijken opgenomen. Voor de wijken die vóór 2030 aan de beurt zijn geven we concreet aan hoe we dat doen.
We verlenen medewerking aan plannen voor opwekking van hernieuwbare energie via zonnepanelen. We formuleren met de gemeenten uit de De6 (Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert) beleid voor de aanleg van zonneparken.
We onderzoeken of de vervanging van asbestdaken in samenhang met het plaatsen van zonnepanelen financieel kan worden ondersteund.
We benutten de 'Routekaart klimaatneutraal Etten-Leur' om partners energiebewust te maken en hen voor te lichten. Verder zetten we in op het bijeen brengen van partijen en het opzetten van netwerken en samenwerkingsverbanden. Dit leidt tot efficiency, meer kans op subsidie en kostenbesparing.
Afhankelijk van de landelijke klimaatafspraken voor de industrie, landbouw en vervoer maken we met partners afspraken over (lokale) uitwerking.
We maken de gevolgen van de klimaatverandering inzichtelijk door het invullen van een zogeheten stresstest naar wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen. De resultaten nemen we mee in een op te stellen plan van aanpak.