Begroting 2019

menu

Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst West Brabant (GGD)

Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst West Brabant (GGD)

Vestigingsplaats

Breda

Beoogd effect

Gezonde burgers die vanuit eigen kracht een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Beleidsvoornemens

De GGD ziet de volgende relevante maatschappelijke ontwikkelingen:

  • zorg voor jezelf (burgerkracht) en elkaar, de focus van de GGD ligt op de hele levenslijn;
  • de GGD weet de kwetsbare burgers te vinden, op te vangen en te begeleiden;
  • de GGD gaat datagedreven werken om nog gerichter te adviseren;
  • daarnaast zijn er beleidsuitdagingen op het gebied van infectieziekten, de omgevingswet en jeugdgezondheidszorg.

Risico’s

  1. Doorvoering van de flexibilisering en vermindering van de plustaken (facultatieve taken) kan leiden tot ongedekte vaste kosten.
  2. Besluitvorming rondom basistakenpakket jeugdgezondheidszorg leidt mogelijk alsnog tot een begrotingswijziging.
  3. Er is een hogere indexering toegepast dan in de richtlijnen was opgenomen.
  4. Eind 2018 wordt een nieuwe huisvestingsvisie vastgesteld. Hierbij hoort via doelomschrijvingen besluitvorming over de bestemmingsreserve huisvesting.

Effect op kwaliteits-verbetering, krachtenbundeling en kostenbeheersing (3K’s)

Dit samenwerkingsverband is een wettelijk verplichting op basis van de Wet publieke gezondheid. Het is onze plicht om deze instelling, samen met 17 andere gemeenten, in stand te houden. De gedachte achter dit samenwerkingsverband is wel dat het bundelen van krachten in één organisatie leidt tot kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. Omdat dit is ingevoerd vanuit een wettelijke verplichting is niet concreet te maken wat dit aan (financiële) besparingen oplevert. Stelling is wel dat als individuele gemeenten deze taken zelf moeten uitvoeren, dit niet efficiënt en effectief zou zijn. Er is echter geen realistische vergelijking te maken waarmee besparingen in exacte bedragen kunnen worden aangetoond.

Richtlijnen kaders begroting 2020

  1. De GGD geeft bij nieuw beleid/-taken per definitie aan of en hoe bestaande taken niet meer of anders (kunnen) worden uitgevoerd. Op deze wijze blijven gemeenten met de GGD in gesprek over welke producten en diensten daadwerkelijk tot haar basistaken gerekend moeten worden.
  2. 2020 is het laatste jaar van het ‘ingroeipad’ naar de nieuwe kostenverdeling voor de JGZ (33% compensatie). In gemeenten waar de GGD de JGZ 0 – 18 jaar uitvoert, zorgt de GGD ervoor dat het (eerder) toegezegde efficiencyvoordeel voor 2020 wordt gerealiseerd.
  3. De GGD neemt in haar begroting een voorstel op voor de invulling van Lokaal Verbinden per 2020, rekening, houdend met het streven van de gemeenten naar een kleiner basispakket en meer keuzevrijheid.
  4. De GGD neemt in haar begroting 2020 concrete ambities en doelen op.
  5. De GGD komt in haar begroting 2020 met een voorstel:
    a. op basis waarvan gemeenten een besluit kunnen nemen over het al dan niet verlengen van de beleidsintensivering Infectieziektebestrijding. Indien verlenging aan de orde is, dient dit te worden gefinancierd via ‘oud voor nieuw’;
    b. waarin de hoofdlijnen van de RUPS aanpak (uitstapprogramma voor prostituees) zijn beschreven, inclusief begroting. Indien er landelijk budget beschikbaar wordt gesteld, zijn deze middelen taakstellend.
  6. Gelijktijdig met de indiening van de Begroting 2020 behoort de GGD een Meerjarenbeleidsplan 2019 – 2022 aan te leveren.

Bijdrage gemeente

2018

2019

Begroting

1.433.000

1.642.000

Resultaat

2017

2019

Resultaat

489.000

0

Vermogen

01-01-2019

31-12-2019

eigen vermogen

4.162.000

4.162.000

vreemd vermogen

10.553.000

10.553.000